tirsdag 24. mai 2011

Hvetekimagglutinin


www.flickr.com/photos/rprata/
Hvorfor er det egentlig slik at mange ikke tåler hvete, men allikevel kan tåle spelt og de andre kornslagene? Det kan være vanskelig å forstå. Spelt er jo en hvetetype, og både rug og bygg inneholder gluten...
Her må man forstå at det finnes mange måter å ikke tåle hvete på. Noen reagerer på gluten, andre reagerer på noe som heter hvetekimagglutinin (WGA).


Hvete inneholder WGA, men dette lektinet er ikke påvist i spelt. Derfor er det noen som ikke tåler hvete, men allikevel tåler spelt.

Dette har jeg sakset fra Mat og Helse:

"Lektiner er en stor gruppe stoffer i mat som kan ha gunstige eller uheldige virkninger ved at de reagerer med ulike celler i kroppen. Blant annet kan de forårsake sammenklumping av blodceller. Lektinenes virkning er avhengig av kroppens biokjemiske særpreg, blant annet blodtypen.
Grunnen til at noen ikke tåler vanlig hvete, men derimot kan spise spelt uten merkbare symptomer, kan være innholdet av andre lektiner. I første rekke dreier det seg om hvetekimagglutinin (WGA). Dette lektinet finnes i vanlig hvete, men er ikke påvist i spelt. WGA kan hos følsomme personer forårsake vektøkning, leddsmerter og en rekke andre plager. Tilstanden blir gjerne betegnet som hveteallergi eller -intoleranse. Når noen skriver at allergikere tåler spelt eller andre gamle hvetearter bedre, er det som regel dette forholdet de refererer til. Vær imidlertid oppmerksom på at en rekke nye speltsorter er krysninger mellom gamle varianter av spelt og vanlig hvete. "

http://www.matoghelse.no/mat/2004/01/01/ble-syk-av-hvete,-startet-eget-bakeri!.aspx

1 kommentar:

kristine sa...

Beklager at jeg ikke leste mer på bloggen din før jeg spurte om det var hvete eller gluten du reagerer på :p