onsdag 29. juli 2009

Hvordan man baker med spelt...

,
Dette fant jeg i arkivet til matoppskrift.no. Tips å ta med seg for å få et godt bakeresultat når man baker med spelt!
Hans Helge Raae Olsen og John Tore Syversen, baker- og konditormestre på Matforsk, gir innføring i hvordan spelt-brødet bør bakes:


Skal man bake med spelt er det viktig å tilsette aksorbinsyre i deigen for å gi melet økt bakekraft (hvetemel som kjøpes i butikken inneholder aksorbinsyre). Hvis man ikke ønsker å bruke aksorbinsyre, kan man tilsette 25 g appelsinjuice pr. kg mel, som vil gi nesten samme effekt. Uten en slik tilsetting blir brødet flatt og kompakt.

Spelt inneholder normalt mer protein enn vanlig hvetemel, men proteinet i spelt tåler ikke kraftig elting. Deigen bløtner for mye når den eltes hardt. En deig laget av spelt skal eltes forsiktig og skal være løs for å gi et godt bakeresultat; derfor kan man ikke uten videre bytte ut vanlig hvetemel i en oppskrift og erstatte hvetemelet med spelt.

Det er viktig å merke seg at deigen skal holdes så løs som mulig. Da får man et brød med bra volum og en fast/saftig krumme (innmat) som ikke smuler.

4 kommentarer:

Elise sa...

Dette var nyttig. Takk for baketips!

Melusine sa...

Nyttig å vite, men selv har jeg skiftet ut hvetemel med spelt i flere oppskrifter uten å tilsette ingrediensene du nevner. Resultatet for kaker, boller og pizzadeig har ikke gitt nevneverdige endringer (annet enn at deigen ble litt mer kleimet slik at jeg måtte tilsette litt mer spelt). Likevel; da jeg bakte brød og hamburgerbrød ble disse harde og flate så neste gang skal jeg prøve tipset du har postet her. En annen mulighet er dog at det kan være forskjell på bruk av siktet og sammalt spelt :)

siddisisalou sa...

Takk for tipset ! Dette skal jeg jammen prøve. Skal kikke litt videre i bloggen din nå, og gleder meg !

Unknown sa...

Bakte pizza deig i går, den ble veldig bra. Takk for oppskrift. Nå ble jula redda. Har ei datter som reagerer på gluten. Men har tålt spelt. Så denne kan bli bra🥰🎅