torsdag 4. juni 2009

Esekiel brød -et fullverdig måltid

Grete Wauer med Esekielbrød. (fra hennes hjemmeside)

Jeg tenkte jeg ville skrive litt om Esekielbrødet. Brødet får man kjøpt i helsekostforretninger og er faktisk et av de bestselgende helsekostbrødene. Noen mener det er verdens sunneste brød. Brødet er utviklet av naturterapeut Grete Wauer Eriksen.

Jeg har selv kjøpt det endel, fordi brødet ikke inneholder hvetemel og fordi det er så sunt.
Det spesielle med Esekielbrødet i forhold til andre brød er at det inneholder fullverdig proteinbasis som kan erstatte kjøtt, fisk og egg fullt ut. Dette er fordi det inneholder spirede linser og bønner i tillegg til spiret korn, en veldig gunstig sammensetning. Oppskriften stammer fra bibelen. Profeten Esekiel får oppskriften fra Gud, med beskjed om at han kun skal leve på dette brødet samt vann i hele 390 dager.
-Med andre ord kan man trekke den slutningen at dette brødet inneholdt alt kroppen trengte for å være i perfekt balanse!

Grunnoppskriften fra bibelen var: Hvete, spelt, byggmel, linser, bønner, hirse, vann. (Gamle Testamente, Esekielbok, kap 4)

Esekielbrødet som du finner i helsekosten bakes av Den gode baker og inneholder: Sammalt/siktet spelt, speltkorn, grønne linser, hvite bønner, hirse, vann, havsalt og under 1 gram gjær pr brød.
Bønner,linser og speltkorn spires først i 3 dager. Dette høyner næringsinnholdet og spalter proteinene slik at de blir mer lettfordøyelig. Langtidsheves. Det brukes kun økologiske råvarer og kaldpressede oljer til smøring av formene.Vi har valgt å bruke kun spelt som kornart, da det er mange mennesker med intoleranse for hvete og bygg. Det har vist seg at mange av disse kan tåle spelt. Dette er hovedråvaren i Esekiel-brødet, og en kornart som krever dobbelt så stort dyrkingsareal pr tonn ferdig vare i forhold til andre kornarter. Foredlingsprosessen foregår i kostbare spesialmaskiner og er meget tidkrevende. Derfor koster spelt dobbelt så mye som andre økologiske korn.

OPPSKRIFT:
Hvis du nå ble så inspirert at du fikk lyst til å bake brødet selv, finner du oppskriften her!
Det er en tidkrevende, omstendelig prosess, men sikkert verdt det. Jeg skal prøve en gang jeg har overskudd. Enn så lenge holder jeg meg til å kjøpe brødet hos helsekosten.

For den fullstendige historien om Esekielbrødet, klikk deg inn her.

5 kommentarer:

Anne sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anne sa...

Jeg kjøpte det et par ganger for noen år siden, men det er litt i dyreste laget på et studentbudsjett.. Hadde vært moro å prøve oppskriften en gang, men det høres litt omstendig ut å bake det selv på daglig basis.

Den hvetefrie jenta sa...

Enig i at det er dyrt, derfor kjøper heller ikke jeg det så ofte dessverre. Men jeg skjønner jo det blir dyrt når man leser om den omstendelige prosessen bak...

pepperkverna sa...

Tenk å finne en blogg uten hvete. Så fint! Jeg prøver og å holde meg unna hvetemel, men er ikke alltid så flink......Det går litt i bøælger. Supert da med en isnpirasjomsblogg. Håper det er greit at jeg linker til deg? Hege

Freja sa...

Hege: Kjempeflott om du linker, veldig hyggelig å være til inspirasjon!