søndag 6. juli 2008

Litt om belgfrukter, spiring og rød linsesuppeBelgfrukter er sunt, det vet vi. De inneholder masse proteiner og i tillegg gunstige fettsyrer, mye fiber, vitaminer, kalsium og jern. Dessuten er bønner og linser billig, miljøvennlig mat. Men hvordan lage gode retter?
Jeg prøvde å lete litt på nettet og kom over denne lille bønneboken (lilla bönboken) på Risentas nettside. Oppskriftsheftet med 40 tips og oppskrifter kan lastes ned, helt gratis. Her får vi i tillegg en liten innføring i hvordan man kan spire sine egne bønner.


På norsk vegetarforenings nettside kan man også finne gode oppskrifter. Her fins en litt grundigere innføring i hvordan man spirer alle mulige slags bønner og frø. Spiringsprosessen trinn for trinn finner du og her. Ved spiring av belgfrukter høynes næringsinnholdet og de blir mer lettfordøyelige.

Når jeg leter etter oppskrifter på nettet, ender jeg alltid opp hos Matoppskrift.no .
Denne oppskriften på rød linsesuppe er både enkel og velsmakende!

RØD LINSESUPPE

1 stor, finhakket løk
1-2 ss olje, smør eller margarin
1-2 ts paprikapulver
3 dl røde linser
1 1/4 liter svak buljong
2 råskrelte poteter i terninger
2 ss tomatpuré1 ts saltlitt pepper

FREMGANGSMÅTE:
Fres løken i en kjele på lav varme og i så lite fett som mulig. Løken skal ikke få farge, bare bli litt blank. Dryss på paprikapulver og rør om. Tilsett alle de øvrige ingrediensene og la suppen koke sakte under lokk i ca. 30 minutter eller til potetene og linsene har most seg. Røde linser oppfører seg ikke som vanlige grønne linser. De koker i stykker og gjør suppen tykk og fin. Server suppen med tykke sitronbåter og brød og ost til.

Ingen kommentarer: