INGERS RUGBRØD MED SPELT
650 gr fin sammalt spelt
100 g helkorn (jeg brukte valset spelt)
100 g fin sammalt rug (kan også bruke byggmel)
4,5 dl havrekli
1 pk gjær
0,5 dl linfrø
0,5 dl solsikkefrø
1 ts salt
1 l vatn
Ta til siden 1 dl vann til å blande ut gjæren.
Ha resten av ingrediensene i en kjøkkenmaskin og bland det godt noen minutter før du tilsetter gjærblandingen. Elt deiga godt, ca 5 min på høg hastighet.
La den heve under plast i 30 min, ha den så rett i form. (Jeg deler det på to former, syns det er passe) Det kommer litt an på hvor stor brødform du har. Etterhev tildekket av plastfolie i 30 min, stikk brødet 4-5 ganger med en melet gaffel langs midten før du setter dem i ovnen.
La den heve under plast i 30 min, ha den så rett i form. (Jeg deler det på to former, syns det er passe) Det kommer litt an på hvor stor brødform du har. Etterhev tildekket av plastfolie i 30 min, stikk brødet 4-5 ganger med en melet gaffel langs midten før du setter dem i ovnen.
Stekes ved 200-220 grader, nederste rille, 50-60min.
SPELTHORN MED KEFIR (ca16 stk)
50 g smør
1,5 dl melk
2 ss appelsinjuice
2 ss honning
0,5 pk gjær (den for søt deig)
2 ts salt
1,5 dl kefir (drikkeyoghurt kan også brukes)
4 ss sukker
Ca 450 g siktet spelt
1 egg
1,5 dl melk
2 ss appelsinjuice
2 ss honning
0,5 pk gjær (den for søt deig)
2 ts salt
1,5 dl kefir (drikkeyoghurt kan også brukes)
4 ss sukker
Ca 450 g siktet spelt
1 egg
Ha smeltet smør og lunken melk (ikke kefir) i en bolle, løs opp gjæren i melken og tilsett sukker, honning og lettpisket egg. Ha så i juice og kefir, og så melet litt etter litt + saltet. Elt til deigen blir smidig og glatt. Tilsett litt mer mel om nødvendig.
La heve under plast til dobbel størrelse, minst 1 time. Del deiga i 2 og kjevle den ut til ca 30 cm i diameter. Del opp i 8 pizzastykker og rull sammen til horn. Sett på plate med god plass i mellom og la heve under kjøkkenhåndkle i 25-30 min før de settes i ovnen. Pensle med egg og pynt med valmuefrø dersom ønskelig.
La heve under plast til dobbel størrelse, minst 1 time. Del deiga i 2 og kjevle den ut til ca 30 cm i diameter. Del opp i 8 pizzastykker og rull sammen til horn. Sett på plate med god plass i mellom og la heve under kjøkkenhåndkle i 25-30 min før de settes i ovnen. Pensle med egg og pynt med valmuefrø dersom ønskelig.
Stekes ved 220 g på nest nederste rille, ca 15 min, eller til de er gylne.
Lykke til..;)
Lykke til..;)
PS. Disse er også kjempe gode med fyll inni… som pizzafyll, sjokoladebiter, syltetøy eller marsipan!
3 kommentarer:
Hei! Så hyggelig at du følger bloggen vår :)
Jeg er ikke hveteintolerant selv, men tenker ofte at jeg vil prøve å redusere bruken av det, selv om jeg synes det er vanskelig å tenke alternativt... Jeg kommer til å følge bloggen din for å få inspirasjon!
Vennlig hilsen Maria
Maria: bare hyggelig, bloggen deres er veldig inspirerende! Takk for at du følger bloggen min også!
Hei, jeg er så glad jeg har funnet denne bloggen så jeg får litt tips og inspirasjon :) baker stadig brødet, og det blir veldig godt, har nå også prøvd hornene, de ble gode, men deigen var veldig klissete, er det riktig eller har jeg gjort noe feil, mere mel i??
Legg inn en kommentar