onsdag 1. juni 2011

Nydelig glutenfritt formbrød med masse frø

Jeg prøver stadig ut nye glutenfrie oppskrifter, for jeg har en sønn som nå går på glutenfri diett. Dessuten synes jeg selv det er greitt å ta litt fri fra gluten innimellom:)
Brødet slik det så ut da jeg tok det ut av ovnen
Dette brødet har jeg laget med tanke på å få ned karbohydratene og få inn mest mulig fiber. Målet er at det både skal være sunt og godt! Mange glutenfrie oppskrifter er ellers ganske rike på raske karbohydrater, noe som får blodukkeret til å stige. Det vil vi helst unngå. Jeg prøver derfor  alltid å tilsette frø, grønnsaker og proteiner i tillegg til det lyse glutenfrie melet når jeg baker glutenfritt.

Formbrødet baker jeg i en lav form, en liten avlang kakeform. Det blir litt som en mini-foccacia.


FRØBRØD I FORM 
3 ss psylliumfrø -som skal bløtlegges 5min i 1 dl vann
1 dl kikertmel (fås billig i innvandrerbutikk eller evt i helsekost) 
2 dl sesamfrø
1 ss hele bokhvetegryn (kan evt byttes ut med solsikkekjerner)
2 ss linfrø
2 dl havregryn
4 dl fint glutenfritt mel (f.eks Schär eller Toro)
1 dl fullkorn rismel 
2 ts bakepulver
1 ts salt
1 finraspet gulrot
3 egg
1 dl melk (eller soyamelk)
3 ss olivenolje
+litt tørket Provencekrydder -gjør det ekstra godt

Legg først psylliumfrøene i et glass med vann (1 dl) og la det stå ca 5 min. Imens blander du det tørre og rasper gulroten. Pisk eggen og bland med melk og olje. Hell dette i det tørre.Tilslutt tar du i den svellede psyllium-massen og gulroten. Ta gjerne i litt Provencekrydder i deigen hvis du ønsker det.

Kle en liten avlang form (ca 15x 25) med bakepapir og hell deigen oppi. Deigen skal være klissete, slik at du kan smøre den utover med en slikkepinne.
Stenk litt olivenolje på toppen og strø litt fingersalt over hvis du liker det. (Det gjør jeg)

Stek brødet ved 200 gr. midt i ovnen i ca 40 min. Dette vil variere fra ovn til ovn, brødet er ferdig når det har fått en pen gylden farge.

Dette brødet er nydelig når det er helt ferskt, men jeg synes det holder seg bra dagen etter også. Herlig i matpakka.


Slik ser det inni brødet...


TIPS:Jeg pleier å skjære opp skiver av gamle brød og ristet dem på 150 gr. varmluft i 10 minutter. Da får du nydelige harde brødskorper som smaker kjempegodt. Et tips når du skal "piffe" opp gammelt glutenfritt brød.

7 kommentarer:

Glutenfri livsstil sa...

Så ut som et nydelig brød! :-)

Marya sa...

her var det mangen gode tips :)

fru Sunde - perledykk sa...

Fin blogg!
Fint brød!

Dette skal jeg prøve meg på. Pleier å unngå glutenfrie brød med så mange "fremmede" ingredienser, men nå har jeg bestemt meg for å gå litt mer i dybden :) Har forresten startet en glutenfri blogg selv: glutenfrieperler.blogspot.com :)

Den hvetefrie jenta sa...

Takk alle sammen!
Fru Sunde: Skjønner at du syns det er litt mange "rare" ingredienser, men av en eller annen grunn syns jeg glutenfri bakst blir bedre dess flere sorter mel og frø man putter i. Skal titte innom bloggen din!

Mona78 sa...

Hei fin blogg.Jeg blogger også om glutenfrikost, samtidlig som jeg har en sønn som ikke skal ha blandt annet egg. Ta gjerne en titt hvis du vil http://monakristinbloggen.blogspot.com.

Hilja sa...

Super blogg med masse deilig mat! Takk for mange supre tips om måter å lage glutenfritt.
Hilsen Hilja fra livsgleder.com

devil jiang sa...

I've used "OEL", I've used "Global", but I find the louis vuitton outlet fallback in my hermes outlet personal vernacular when I want to disambiguate is to append "style" and pronounce it replica rolex as one word.