onsdag 20. mai 2009

Bland ditt eget smør og unngå palmeoljen...

Mange av oss så FBI programmet som handlet om den skadelige palmeoljen som fins i mange dagligvarer og som skjules under deklarasjonen vegetabilsk olje eller fett.
Palmeolje er en tyktflytende, mettet olje som legger seg rundt hjertet og i blodårene. Den øker konsentrasjonen av kolesterol i blodet, noe som igjen kan føre til hjerte- og karsykdom.
(Kilde: "FBI")

Det er ikke bare helsemessig at palmeolje er skadelig. For å produsere palmeolje, blir det anlagt plantasjer der regnskogen tidligere dominerte. I Sørøst-Asia er oljepalmedyrking den viktigste årsaken til rasering av regnskogen. Så det er mange grunner til å unngå denne oljen.
(Kilde: "Forbrukerportalen" )

Nå er jeg veldig glad i smør på brødskiva mi, og smør er kanskje ikke av det sunneste man kan spise. Vanlig meierismør smaker deilig, men det inneholder mye mettet fett det og, dessuten er det ikke lett å smøre når det har stått kaldt.
Jeg har ofte kjøpt lettmargarin, i god tro, men etter alt snakk om den skadelige palmeoljen frister det ikke lenger å kjøpe noe som inneholder vegetabilsk olje, og det gjør så og si alle margarintypene man finner i butikkene. Bremykt er et unntak, der fantes ikke vegetabilsk olje.

Jeg har lyst til å vite nøyaktig hva jeg spiser, vite hva jeg gir til mine barn. Så jeg laget likegodt min egen smørblanding!

LITT SUNNERE SMØR


200g vanlig meierismør (romtemperert)

8 ss raps eller olivenolje (evt litt av hver)


Blandes i stavmikser til en fin, jevn blanding.
Puttes i en plastboks med lokk og settes i kjøleskap.

Hvis du liker gressløk, kan det blandes i. Gressløksmør er veldig godt!


Selvfølgelig er meierismør også mettet fett, men med denne blandingen vet man iallefall hva man får i seg! Og det er miljøvennlig. Det er mindre emballasje i en smørpakke enn i den plastbelagte margarinpakken.

9 kommentarer:

Morten Pedersen sa...

Ja, det er bra det er noen som har oppdaget dette. Dere kan lese mere om margarin/smør her:

http://blog.winesworld.no/index.php/margarin-ett-oppskrytt-produkt/748/

Nanne sa...

Jeg fikk dessverre ikke sett programmet, men har hørt mye om det. Heldigvis bruker jeg ikke så mye ferdigmat, men margarin/lettmargarin er jo noe man bruker til daglig! Snakk om å bli lurt! The lies we're fed about food....

Takk for tipset om å blande eget smør - høres godt ut! (Og samboeren min elsker smør, så dette blir han glad for!)

Freja sa...

Morten: Jeg var inne på siden din, og er helt enig!
Nanne: Lettmargarin er jo liksom det man tror er sunt. Jeg har helt sluttet med det nå. Det blir jo en slags bremykt dette her, men hvis man blander selv kan man velge olje og evt krydder selv.

Forførende Farger sa...

Så smart løsning!
Jeg bruker masse smør, siden jeg sliter med å holde vekten. Men jeg bruker ostehøvelen på meirismøret.
Jeg fatter ikke at det er lov å bruke slikt som palmeolje i maten, når man vet hvor skadelig det er både for helsen og miljøet/regnskogen.

Freja sa...

Forførende Farger: Nei, det er ufattelig at de bruker denne palmeoljen uten å opplyse om det! Jeg var inne på bloggen din, der var det mye fint!

Elise sa...

Hei Freja. Takk for tips om palmeoljen og et supert alternativ. Det finnes så mye godt meierismør som går lettmargarinen en høy gang. Min favoritt er uten tvil det økologiske Rørossmøret.

Freja sa...

Røros-smøret er utrolig godt!

Anonym sa...

h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片

Auroraflora sa...

Vil anbefale bladet Mat&Helse. De tar opp mange av mytene rundt margarin, kolesterol og mettet fett. De hevder bl.a. at mettet fett ikke er helseskadelig, men tvert imot helsebringende, og at margarin, fordi det vegetabilske fettet er av dårlig kvalitet/svært raffinert, er usunt. De mener også at mettet fett ikke gir høyere kolesterol, og at kolesterol ikke fører til hjerte- og karsykdommer. Ganske radikalt, og definitivt verdt å lese mer om!