fredag 24. april 2009

Loppemarkedfunn og utpøving av rugbrød med bakepulver



Det er loppemarkedtid og som jeg skrev i forrige innlegg var jeg på ett sist søndag og syns selv jeg gjorde et "kupp" da jeg fikk tak i denne boka for en femmer.

Moderne baking. Freias håndbok i baking med bakepulver.

Jeg kan tippe at boka, som er en fyldig og grundig oppskriftsbok, stammer fra 50-60-tallet. Det står ikke noe årstall inni dessverre.
Det er egentlig en slags reklamebok for Freia bakepulver, selv om boka kostet Kr.2.10, så det var ikke noe gratisreklame, dette.
I forordet kan man bla. lese dette:
Alle oppskrifter i denne håndbok er omhyggelig uteksperimentert og prøvebakt. De er utarbeidet av autoriserte skolekjøkkenlærerinner.

Dette må være den tiden da bakepulver sto for noe nytt, moderne og lettvint. I boka fins oppskrifter på alt fra scones, kaffekaker, rugbrød, gulrotpletter til billig rullekake.


Småkaker, kjeks og kavringer...

Jeg synes denne boka er en skatt og gleder meg til alle oppskriftene jeg skal prøve ut, vel og merke med spelt istedet for hvete, det går alltid bra.
Faktisk har jeg allerede prøvd ut en oppskrift: Rugbrød i form. (Se bilde nedenfor)
Jeg skal dele oppskriften med dere, men jeg må si jeg foretrekker å bake rugbrødet mitt med gjær. Brødet var best når det var helt ferskt, dagen etter fikk jeg en slags mursteinsfølelse av den. Smaken var grei, men brødet var veldig kompakt, dvs det tok lang tid å spise... Grunnen til at jeg allikevel deler oppskriften, var fordi jeg vet at endel med toleranser ikke tåler gjær og foretrekker bakepulverbrød. Dessuten er oppskriften en liten kuriositet også, -og oppskriften fungerer sikkert bedre dersom man lager scones istedet...

Rugscones, rugboller, rugbrød i form (uten gjær)

300g rugmel, sammalt
200 g hvetemel, fint (som jeg byttet til spelt!)
6 ts Freia Bakepulver (jeg tok bare 5, syntes det hørte litt mye ut)
1 ts salt
2 ts finstøtt karve (jeg brukte brødkrydder)
50-100g smult eller annet fett (jeg brukte soyamargarin)
1 dl sirup
2 ss mateddik
3 dl vann

Pensling: Pensles med sirupsvann rett før de er ferdige i ovnen.

Brød: Deigen samles og formes til en glatt, jevn, avlangt brød og legges i form.
Stekes v 150-175gr i ca 45 min. Ikke skjær i brødet før det er avkjølt.


Frokost

Som dere kanskje har lagt merke til ble jeg så inspirert av denne boka at jeg laget min banner i samme stil...

5 kommentarer:

Terese sa...

Takk for kommentar slik at jeg fant siden din! Her skal jeg innom flere ganger!

Den hvetefrie jenta sa...

Bare hyggelig, kom gjerne igjen hit!

Anne sa...

Hei :) Så kjekt med blogger der man kan finne tips til gode oppskrifter! Ble glad da jeg fant linken din til den lilla bönboken - den har jeg ikke sett før. Bruker mye belgfrukter og det er gøy med litt inspirasjon på oppskriftsfronten :)

Den hvetefrie jenta sa...

Takk skal du ha for hyggelige ord, og takk i lige måte. Jeg finner mye inspirasjon på bloggen din!

Anonym sa...

må droppe eddikken skal den være helt gjærfri:)