tirsdag 5. mai 2009

Speltmel

Kvelde Mølle er en tradisjonsrik bygdemølle som holder til i Lågendalen. Her maler de melet på steinkvern som i gamle dager. Kornet hentes fra omkringliggende bygder.
Kvelde Mølle produserer økologisk speltmel, både sammalt og siktet.Spelt er den hvetesorten som regnes som urhveten eller stamfaren til dagens hvetesorter, den ble dyrket allerede 5-6000 år f. Kr.
Speltmelet har et høyere innhold av vitaminer og mineraler enn vanlig hvetemel. Dette skyldes at speltkornets frøhvite inneholder mikronæringsstoffer.
Spelt dyrkes både økologisk og konvensjonelt. Speltkornet har en bedre naturlig beskyttelse mot sykdom enn ordinær hvete. Samtidig har speltkornet en bedre evne til å tilegne seg næring fra jorda. Disse to faktorene gjør at spelt som dyrkes konvensjonelt både sprøytes og gjødsles mindre enn ordinær hveteproduksjon.
På Kvelde Mølle males kornet på steinkvern slik det har blitt gjort i uminnelige tider.
Vær oppmerksom på at Siktet speltmel tåler mindre elting enn Siktet hvetemel p.g.a. glutenet i melet. I utgangspunktet kan ordinært hvetemel byttes ut med spelt i ulike bakeverk. Spelt er næringsrikt, sunt, velsmakende og gir energi!
(-sakset fra Kvelde Mølles hjemmeside.)

Ingen kommentarer: