onsdag 29. april 2009
Emmer...
Jeg har oppdaget emmer...-og har blitt forelsket.
Emmer er en gammel kornsort og en av forfedrene til spelt. Emmer har lavt fettinnhold og rik på fiber. Når man baker med emmer får man et litt mørkere resultat på bakverket og melet tilfører saftighet og en forførende smak og lukt.
Som jeg vanligvis gjør, komponerer jeg min egen brødoppskrift mens jeg baker og skriver ned oppskriften underveis. Hvis resultatet er godt, tar jeg vare på oppskriften. Denne gangen syntes jeg det lyktes meg å bake et deilig brød som ga masse smak! Det fantastiske med å bake med emmer er at bakverket holder seg saftig lenge. Emmer er fin å blande med andre kornsorter, jeg laget et emmerbrød med rug.
Emmer-og rugbrød:
8 dl lunkent vann
1 pk gjær
1,5 ts salt
1 ss olivenolje
6 dl siktet rug
2 dl havregryn
1 dl frø (linfrø,sesamfrø etc)
ca 9-10dl emmer slik at det blir en deig som kan formes til brød.
Rør ut gjæren i fingervarmt vann/olje. Tilsett salt og mel og frø litt etter litt.
Deigen skal være litt løs.
Hev deigen under klede/lokk ca 1 time.
Elte deigen på bakebordet, tilsett mel til det blir en fast deig (men ikke altfor fast) så du kan forme 2 brød.
Hev brødene litt før de stekes i ca 30 min ved 175 gr til de blir gylne. Før steking pensles brødene med vann, melk eller olje.
Jeg bakte med melet fra Holli Mølle, den emmer sorten heter Vit Gotland.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
5 kommentarer:
Hei.
Vil gjerne komme i kontakt med deg i forbindelse med din matintoleranse-"historie". Kunne du sendt meg en mail?
post@cathrinejensen.com
Hilsen Cathrine, journalist
Hei, takk for hyggelig hilsen. Hvetefritt er topp! klem Siv
Hei, Herlig med sol og blå himmel i dag. Velkommen til å vinne romantisk fuglebur hos meg. God helg fra Siv
Hei igjen,
Jeg baker gjerne med bakepulver istedenfor gjær og er takknemlig hvis du utover deler oppskriftene i boken med oss:-) klem Siv
Cathrine : Jeg har sendt deg en mail.
Siv: Takk for dine hyggelige meldinger, ja, jeg deler gjerne flere bakepulver-oppskrifter!
Legg inn en kommentar