tirsdag 6. oktober 2009

Magnesium kan hjelpe mot oppblåst mage!

Jeg vil skrive litt om Magnesium. I de siste månedene har jeg begynt å ta magensiums-tilskudd (300-400g pr dag). Grunnen til at jeg begynte med dette, er at jeg sliter med søvnproblemer og leste at magensium har en beroligende virkning når man tar det på kvelden. Den får musklene til å slappe av og er bra for nervesystemet.
Jo, jeg blir nok littegrann roligere av det på kvelden, men det som faktisk har fått meg til å fortsette å ta magnesium, er at jeg føler meg så fin i magen av det! Dermed har jeg googlet magnesium, og funnet mye interessant. Noen forskere anbefaler de med symptomer på irritabel tykktarm å ta magnesium, fordi det får musklene i tarmen til å slappe av.
Videre har jeg lest at Magnesium er viktig for enzymsystemet og for forbrenningen av karbohydrater i kroppen vår. Og at det styrker immunforsvaret. Mye bra altså!

Når jeg tar magnesium føler jeg meg mindre oppblåst, magen fungerer og jeg kan faktisk tåle litt hvete innimellom, som en bonus. Så jeg vil absolutt anbefale å gi det et forsøk. Magensium-tilskudd i tablettform får man kjøpt på apotek eller i helsekost. Men ikke ta for mye, da kan man få diare og oppblåsthet, og det var jo særlig den oppblåstheten man ville unngå.
Det kan være lurt å holde seg til anbefalt dagskvote, rundt 300g, i første omgang. Noen vil kanskje trenge mer etterhvert.
Les om naturlig helbredning av irritabel tarm syndrom her. (Engelsk) Litt lenger ned på siden der vil dere finne litt info om hvorfor magnesium er så viktig for tarmen. Jeg tror mye av dette kan gjelde for oss med hveteintoleranse også.


Magnesium fins i mørk sjokolade!

Magnesium finnes ellers naturlig i de fleste matvarer, men særlig i kornprodukter og grønnsaker. Grønne bladgrønnsaker, nøtter, banan, belgfrukter (bønner og linser), mørk sjokolade, kaffe, og fullkorn er spesielt rike på magnesium. Meieriprodukter, poteter, kjøtt, skalldyr og fisk er også viktige kilder. Her kan du få kjøpt magnesium som tilskudd.

Magnesium-spon (fra Wikipedia)

6 kommentarer:

Henriette sa...

Spennande, det må eg prøve! Eg kan heller ikkje ete kveitemjøl, og har heller ikkje fått nåke diagnose. Har på eiga hand funne ut at eg toler speltmjøl mykje bedre, og kan leve tilnærma normalt med det. Kjekt å lese bloggen din! :)

Anonym sa...

Jaha, så det er DERFOR jeg blir så rolig av mørk sjokolade... Heretter blir det en stk varm sjokolade før legegtid hver kveld ;)

Men du er inne på noe veldig interessant ifb magnesium. Jeg tar tilskudd hver kveld. Det skal visst hjelpe på stress og humørsvingninger, så jeg finner det best for mine omgivelser å hive innpå litt metall. Magnesium kan også forebygge depresjoner og noen mener til og med at mangel på magnesium kan være med på å utvikle spiseforstyrrelser.

Freja sa...

Henriette: Takk skal du ha, fint at vi er flere som ikke kan spise hvete. Håper du kan få hjelp av magnesium også!

Janne M: Mørk sjokolade er noe av det beste som fins, ikke sant! Ja, jeg har også lest at magnesium hjelper mot humørsvingninger og depresjon, interessant at det kan hjelpe mot spiseforstyrrelser. Tror dette med magnesium må undersøkes mer, det fins mye info på nettet.

Stine sa...

Spennende blogg og mye interessant å lese:-) Har prøv magnesium mot hodeverk, og det hjelper og veldig bra, så man slipper å ta paracet alltid:-) ha en fin søndag...

Morten sa...

Jeg tar en blanding av magnesium og zink. Det kommer godt med som tilskudd siden jeg trener en del. Roer kroppen raskere om kvelden så kroppen restituerer seg fortere. Denne blandingen har ført til mer merkelige drømmer tror jeg, eller så er det fordi jeg husker de bedre. Veldig snodig. God erfaring ved bruk vedr. hodepine. Og ja, magen min føles mindre oppbøåst. Så dette er vel bare bekreftene på en del av det som står over.
-Morten

Freja sa...

Stine: Takk for tips om magnesium mot hodepine, det skal prøves! Og takk for hyggelige ord.

Morten: Kanskje zink også hadde vært noe å prøve, ja. Fint å høre om dine erfaringer. Snodige drømmer høres jo litt morsomt ut. Men alt er kjemi, det kan godt tenkes at det påvirker også drømmene. Magnesium virker jo på nervesysytemet, og jeg tror jeg har lest at det hjelper kroppen å høyne serotonin-nivået, noe som kan virke inn på hvordan man tenker...kanskje!