mandag 20. april 2009

Havre!

Havre er godt, havregryn med melk er en av mine favoritter, for ikke å snakke om hjemmebakte havreflarn...

Jeg kom over nettsiden til Norsk Havreforening. De skriver blant annet dette om kolesterol og havrens legende egenskaper:

Over halvparten av alle voksne nordmenn har for mye kolesterol i kroppen. Høye kolesterolverdier fordobler risikoen for hjerte og karsjukdommer, den vanligste dødsårsaken i vårt land, både blant kvinner og menn. Omtrent halvparten av alle nordmenn dør av hjerte og karsjukdommer, framfor alt slag og hjerteinfarkt. Havre kan gjøre en forskjell I havre finnes betaglukan. Betaglukan senker kolesterolverdiene i blodet gjennom å lage en slags gele i tarmen. Geleen fangar opp gallesyre og fører den med seg ut i avføringen. Da må ny gallesyre produseres, noe som skjer ved at kroppen omdanner kolesterol til gallesyre. På denne måten reduseres kolesterolet i kroppen.

Ellers så legger havreforeningen ut månedlige oppskrifter med havre. Denne måndedens oppskrift er på glutenfrie vafler!

krydder.org fant jeg oppskrift på sunne fruktsnacks laget med havregryn. Her finner dere oppskriften, jeg skal snart prøve den.


Bilde av fruktsnacks fra Krydder.

2 kommentarer:

Kari sa...

Aha! Så gøy :-)

Jeg har over tid byttet ut nesten alt hvetemelet i brødene mine med spelt. Og så putter jeg opp i alt det gode jeg kan komme på: linfrø, solsikke, havre....

Jeg må innrømme at jeg ikke baker så mye ut fra kunnskap som fra instinkt. Og uansett har brødene mine en svært gunstig effekt på oss her i familien. Hvis vi går tom for hjembakt, tar det ikke lang tid før vi kjenner det på kroppen (magen).

Det var veldig morsomt å lese at havre er kolestrolgunstig! Jeg har liksom alltid tenkt på det som godis i brødet, men nå kan jeg jo ha kjempegod samvittighet! Mer havre :-)

Anonym sa...

Hei Freja!

Cathrine Schuck ga meg inspirasjon til "kosebarer" som er helt uten hvete. Jeg prøvet å lage dem selv (av hva jeg hadde hjemme) og de ble supergode. OG veldig sunne! Her er linken til sånn jeg gjorde det: http://jannemarijke.blogspot.com/2010/08/hemmagjorde-granola-bars.html