søndag 13. juli 2008

Om meg og min mage...

Jeg har alltid hatt en litt for stor mage, jeg. Jeg er sånn noenlunde normalt slank ellers, men magen min har jeg alltid måttet prøve å holde inn eller skjule bak store, løse klær. Magen står liksom ikke i stil til resten av kroppen. Spesielt etter måltider og på ettermiddagen kjenner jeg at magen min eser ut og det kan bli veldig ubehagelig.
Noen ganger har jeg bare måttet legge meg ned på senga fordi magen er vond og oppblåst.
I sosiale sammenhenger har jeg ofte følt meg ille til mote fordi kjolen plutselig strammer og jeg er redd at noen tror jeg er gravid...-for det ser virkelig ut som om jeg er gravid i 7.mnd noen ganger. (Og jeg har vært gravid på ordentlig et par ganger så jeg vet hva jeg snakker om).

Dette har og er også et stort psykisk problem for meg. Hver gang magen min eser, føler jeg meg stygg og mislykket. Selvfølgelig har jeg vurdert muligheten for at mine mageproblemer kan være kun av psykisk art, mange leger vil nok tenke det. Og jeg tror at psykisk stress absolutt er en faktor her. Og, ja, jeg går jevnlig til psykolog. Men jeg tror det er noe annet også. Kan det være begge deler? Matintoleransen blir sterkere ved stress? Det er jo ofte slik ved andre sykdommer, at stress påvirker i dårlig retning. La oss si det sånn at jeg tåler hvete mindre hvis jeg er stresset. Og tåler stress mindre hvis jeg har spist hvete. Noe slikt. Jeg har faktisk fått oppblåst mage også på dager da jeg har følt meg helt på topp psykisk. Det kan ikke bare være stress.

Legene sier bare:"Irritabel tykktarm", men jeg er ikke helt fornøyd med det svaret. Jeg tenker at jeg har en matvareintoleranse, mot hvetemel og kjøpebrød. Eller muligens mot karbohydrater generelt.

Etter at jeg sist sommer så og si sluttet med hvetemel, ble magen veldig mye bedre. Nå blir jeg aldri så syk at jeg må legge meg ned lenger.

Jeg har også prøvd naturlig glutenfri diett for en periode, da hadde jeg det bra. Men jeg oppdaget etterhvert at hvetestivelse, som fins i mange glutenfrie produkter, er dårlig for magen min. Jeg reagerte med oppblåsthet og smerter på glutenfrie matvarer som visstnok var fulle av hvetestivelse. Iogmed at jeg reagerte kraftigere på glutenfrie rundstykker med hvetestivelse enn på vanlige rundstykker laget på hvete, regner jeg med at problemet ligger i hvetestivelsen mer enn i glutenet. Jeg vet jeg har det bra på naturlig glutenfritt, men jeg ser også ut til å tåle hjemmebakte spelt-, bygg- og rugbrød. Uten et fnugg av hvete.

Så jeg baker selv, for det meste. Lar brødene heve lenge, med lite gjær. De eneste butikkbakte brødene jeg innimellom kjøper, er et økologisk 100% speltbrød fra Coop. (Som dessverre er litt for tørt). Eller Ezekiel-brød fra helsekostbutikken.
Ellers går det på rene spelt- eller rugknekkebrød eller riskaker.
Men mine egne brød smaker best!

4 kommentarer:

Ingling sa...

Hei Freya, har du prøvd å bake brødene dine med bakepulver i stedet for gjær? Det funker i hvert fall veldig fint for min "irritable hvadetnåer". Jeg fikk påvist matvareintoleranser i januar, kuttet ut egg og melk som følge av det og får også veldig lite gjær, hvitt mel og sukker. Det har hjulpet veldig, så jeg anbefaler deg å prøve å teste matintoleranser også. Det blir for lettvint å avfeie det du beskriver som reint psykisk eller "irritabel tarm", når det kanskje bare er en ting eller to i kostholdet du bør kutte ut for å få det bedre....

Freja sa...

Takk for gode råd, Ingling, kanskje jeg burde prøve kutte ut gjær for en periode, ja...Enig i at man ikke bør finne seg i en slik samlediagnose. Jeg vet at jeg reagerer på hvete, men det kan jo hende det er andre ting jeg også reagerer på.

Anonym sa...

Hei !

Jeg vil råde deg til å ta en matintoleransetest. Jeg er enig med deg om at stivelsen i hvete og andre melsorter er lik ille for noen mennesker som gluten. Spesielt for blodtype 0 - personer. Stivelsen i poteter, mel, egg, nøtter mm. omdannes først til sukker, så til fett. Mange har melk-intoleranse uten å skjønne det selv. Matintoleranse påvirker fordøyelsen vår og dermed betydning for slimhinner og sykdommer i kroppen. Jeg har selv slitt med tykktarmbetennelse, utbrenthet, øreproblemer, nedsatt nyrefunksjon, bihulebetennelser og generell dårlig blodsirkulasjon. Jeg tror derfor at vi er det vi spiser. Så enkelt- men vanskelig hvis man har slitt i mange år med diffuse problemer som leger bare avfeier med noe som noe vi må leve med.
Man skal ha energi for å finne svaret i seg selv. Kutt sukker i størst mulig grad. Sukker trigger betennelser i kroppen. Unngå Aspartam og lett-produkter. Spis ut i fra din blodtype og se hva matintoleransetesten sier. Reduser kaffeinntaket hvis du er Blodtype 0 ! Vi skal drikke vann, farris og nypete. Dette handler om riktig syrebalanse i magen. Til sist - bevegelse og aktivitet ! :-) God fornøyelse (eller fordøyelse !)

Hverdagssnutter sa...

Hei du! Jeg har hatt det samme problemet, men etter at jeg sluttet å spise brød bakt med gjær og hvetemel er jeg blitt helt fin. Om du lærer deg å lage surdeigsbrød bakt på rugmel uten gjær, er jeg ganske sikker på at du vil få et nytt liv. Prøv da vel? Sjekk go`deigen.no Det var der jeg lærte å bake uten gjær.
Hilsen Inger Synnøvedatter